Pulwerkuch ciasto proszkowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Do posypania:
  • cukier puder (lub lukier)

Przygotowanie

Ach, gdyby wszystkie wypieki były tak łatwe w przygotowaniu, jak ta… szybka babka, czyli po kaszubsku „desznym kùchã”.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Formę do babki smarujemy masłem i prószymy mąką.
  3. Ucieramy cukier z masłem na puszystą masę.
  4. Dodajemy żółtka po kolei.
  5. Następnie stopniowo dodajemy mąki, aż ciasto przestanie się kleić.
  6. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
  7. Dodajemy pianę z ubitych białek.
  8. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  9. Odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Wyciągamy babę z foremki i przed podaniem polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Nie ma nic lepszego od widoku rumieniącej się babki.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy