fbpx
Pudding chia z owocami i ciasteczkami zbożowymi z bloga "ilovebake.pl" - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pudding chia z owocami i ciasteczkami zbożowymi z bloga "ilovebake.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 15

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta
  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki rodzynek; orzechów lub nasion Bakalland
Nadzienie:
  • 500 ml mleka (kokosowego; migdałowego lub krowiego)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu; syropu z agawy
  • 500 g truskawek; mrożonych lub świeżych
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki cukru pudru; ksylitolu; syropu z agawy

Przygotowanie

Mleko przelewam do pojemniczka, dodaję nasiona chia i mieszam do połączenia składników. Po około 20-30 minutach ponownie mieszam - nasiona powinny zaczynać się lekko żelować. Pojemniczek zamykam szczelnie i wkładam do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodaję ekstrakt oraz miód i ponownie mieszam, aby nasiona stworzyły dość gęsty pudding. Zawartość opakowania z ciastem na ciasteczka przesypuję do miseczki, dodaję zimne masło, wodę i szybko zagniatam ciasto. Na koniec dodaję dowolne dodatki (np. rodzynki). Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego i środkiem dłoni lekko spłaszczam na ok. 1 cm grubości. Ciasteczka piekę w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiam do wystudzenia i rozdrabniam. Lekko rozmrożone truskawki miksuję (kilka zostawiam do dekoracji) na gładki mus, a następnie dodaję cukier puder i mieszam. Mus umieszczam w pucharkach na dnie. Następnie wykładam pudding chia, oprószam zmielonymi ciasteczkami i dekoruję świeżymi owocami. Deser podaję zaraz po przyrządzeniu lub przechowuję w lodówce.

Pudding chia z owocami i ciasteczkami zbożowymi z bloga "ilovebake.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+