Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g miękkiej margaryny lub masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Efektownie wyglądające pierniczki to świetna i bardzo smaczna dekoracja świątecznego stołu.
- Ciasto na pierniczki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkujemy ciasto na blat o grubości około 0,5 cm, podsypując mąką.
- Ciasto tniemy na paski i szerokości około 1 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Wyciągamy co drugi pasek (tak, aby pomiędzy pozostawionymi na stolnicy paskami była przerwa około 1 cm), a następnie wyciągnięte paski przeplatamy poziomo, tworząc na stolnicy kratkę.
- Pasek, którym przeplatamy w poprzek raz znajduje się na górze paska pionowego, a raz pod spodem.
- Paski delikatnie przyciskamy do siebie.
- Z tak przygotowanej kratki wycinamy dowolnym kształtem foremek ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy przez 10-12 min w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe ciasteczka prószymy cukrem pudrem i podajemy albo chowamy w metalowym pojemniku w oczekiwaniu na święta.
Do pomocy przy zaplataniu pierniczków warto zaangażować najmłodszych - będzie to dla nich nie lada frajda!