Składniki
Ciasto:- 2.5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- bułka tarta do posypania ciasta
- śliwki (świeże) przekrojone na pół
- 2 łyżki grubego cukru trzcinowego do posypania
Przygotowanie
Klasyczne ciasta zawsze się udają, a to w dodatku jest klasycznie pyszne.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu).
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Łączymy mąkę, cukier, proszek, sól, dodajemy rozdrobione masło i śmietanę, żółtka i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, po czym nakłuwamy widelcem.
- Kruszonkę wyrabiamy z mąki, cukru i zimnego masła.
- Zawijamy kulę w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Posypujemy ciasto bułką tartą i układamy połówki śliwek obok siebie harmonijnie, skórką do dołu.
- Posypujemy śliwki cukrem trzcinowym, a na wierzch ścieramy kruszonkę na grubych oczkach tarki.
- Pieczemy 40-45 minut lub do momentu, kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.
- Dekorujemy pikiem.
Ciasto wyśmienicie smakuje z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego ze skórką cytrynową.