Pistacjanki z malinami - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- saszetka drożdży instant Delecta
- 220 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego masła palonego
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Polewa pistacjowa:
- 150 g białek czekolady
- łyżka oleju
- 2 łyżki pasty pistacjowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki konfitury malinowej
- świeże maliny
- ok. 100 g posiekany pistacji Bakalland
- maliny liofilizowane
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto drożdżowe. Suche składniki wymieszaj. Dodaj mokre składniki i wyrób całość do uzyskania gładkiego ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej i pastę - wymieszaj.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części. Drożdżówki wyłóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Włóż świeże maliny między warstwy ciasta. Odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia i wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni ok. 20-25 minut.
KROK 4: Polewę rozsmaruj na ciepłych drożdżówkach. Posyp je pistacjami i malinami liofilizowanymi.