Piernikowy deser z mascarpone z bloga "Marta-gotuje.pl"
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 250 g margaryny
- 175 ml wody
- 500 g mandarynek
- 250 g mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie
Marta z bloga marta-gotuje.pl poleciła mi przepis na piernikowy deser z mascarpone. Jeszcze go nie wypróbowałam, ale kuszą mnie te mandarynki. Marta przygotowała deser w następujący sposób: Zaczynam od obrania mandarynek i usunięcia błonek. Następnie owoce przekładam do garnka, często mieszając doprowadzam do wrzenia i gotuję, aż mandarynki się rozdrobnią, a całość się zagęści (opcjonalnie mus można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w łyżeczce wody). Serek mascarpone miksuję z dobrze schłodzoną śmietaną kremówką na gładką masę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej odstawiam do wystudzenia. Stopniowo dodaję czekoladę do masy z mascarpone i miksuję na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia składników. Piernik Duża Blacha (przygotowany wg instrukcji na opakowaniu) kruszę na dnie szklanki, układam warstwę z łyżki masy z mascarpone oraz łyżki mandarynkowego musu, a następnie powtarzam wszystkie warstwy. Całość przykrywam kolejną warstwą rozkruszonego piernika. Pychotka! Dzięki za rekomendację Marta. No i za smakowite zdjęcia!