Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiło się 12 potraw - pierogi, ryby, barszcz czerwony... A gdyby tak do puli dodać coś na słodko? Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową świetnie się wkomponuje w świąteczny jadłospis. Sprawdźcie sami!

  1. Śliwki moczymy przez całą noc w brandy lub koniaku z dodatkiem soku.
  2. Rano śliwki kroimy w dużą kostkę, a orzechy siekamy w drobne kawałki.
  3. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
  5. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i śliwki mieszając do połączenia składników.
  6. Babkę wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy około 45−50 minut.
  7. Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch upieczonej babki.
  8. Całość wykańczamy skórką pomarańczową.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Musicie przyznać, że z taką babką Święta okażą się niezapomniane.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy