Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g masła
- 1 opakowanie suszonych śliwek Bakalland
- 1 opakowanie orzechów brazylijskich Bakalland
- 200 ml brandy lub koniaku
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
Przygotowanie
Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiło się 12 potraw - pierogi, ryby, barszcz czerwony... A gdyby tak do puli dodać coś na słodko? Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową świetnie się wkomponuje w świąteczny jadłospis. Sprawdźcie sami!
- Śliwki moczymy przez całą noc w brandy lub koniaku z dodatkiem soku.
- Rano śliwki kroimy w dużą kostkę, a orzechy siekamy w drobne kawałki.
- Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
- Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i śliwki mieszając do połączenia składników.
- Babkę wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy około 45−50 minut.
- Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch upieczonej babki.
- Całość wykańczamy skórką pomarańczową.
- Ozdabiamy pikiem.
Musicie przyznać, że z taką babką Święta okażą się niezapomniane.
Gosia
06-07-2023
Ocena:
Super przepis i wyszła pyszna!