Składniki
Ciasto:- 400 g cukru
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukier cynamonowy Delecta
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- ¼ łyżeczki amoniaku
- 660 g mąki
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
Co ma piernik do Szczecina? Ma, ponieważ zwyczaj wypiekania pierników na terenie województwa zachodniopomorskiego datuje się już od roku 1845.
- Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Gotujemy cukier z wodą.
- Odparowujemy do objętości 500 ml, dodajemy przyprawy.
- Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, amoniak i całość mieszamy.
- Do mąki wlewamy gorący syrop z przyprawami i mieszamy.
- Wyrabiamy 10 minut, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.
- Odstawiamy, niech wystygnie.
- Prószymy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto.
- Wycinamy kształty, najlepiej marynistyczne i wykładamy na blachę.
- Pieczemy w piekarniku około 8 minut.
- 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
- Po upieczeniu studzimy i koniecznie dekorujemy lukrem.
- Ozdabiamy dowolnie wybranymi pikami.
Przepis ten jest też, oczywiście, wpisany na listę produktów tradycyjnych. I nic dziwnego, wszak pierniczki szczecińskie są wprost wyborne!