fbpx
Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Krem:Dekoracja:

Przygotowanie

Zima to idealny czas na testowanie nowych przepisów na piernik. Co powiecie na wersję bakaliową, przekładaną białym kremem czekoladowym?

  1. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
  3. Orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki.
  4. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i rodzynki mieszając do połączenia składników.
  5. Ciasto przelewamy do keksówek i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
  6. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i odstawiamy do ostudzenia.
  7. Krem karpatka rozprowadzamy w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony w mleku proszek.
  8. Wystudzony krem karpatka miksujemy na niskich obrotach z wystudzoną czekoladą z masłem na gładką masę.
  9. Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części i przekładamy masą czekoladową.
  10. Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
  11. Piernik wykańczamy połówkami orzechów włoskich, migdałami oraz żurawiną.
  12. Ozdabiamy pikiem.

Z takim piernikiem na talerzu nawet najbardziej śnieżna zima nie jest straszna.

Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+