Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Krem:Dekoracja:

Przygotowanie

Zima to idealny czas na testowanie nowych przepisów na piernik. Co powiecie na wersję bakaliową, przekładaną białym kremem czekoladowym?

  1. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
  3. Orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki.
  4. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i rodzynki mieszając do połączenia składników.
  5. Ciasto przelewamy do keksówek i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
  6. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i odstawiamy do ostudzenia.
  7. Krem karpatka rozprowadzamy w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony w mleku proszek.
  8. Wystudzony krem karpatka miksujemy na niskich obrotach z wystudzoną czekoladą z masłem na gładką masę.
  9. Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części i przekładamy masą czekoladową.
  10. Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
  11. Piernik wykańczamy połówkami orzechów włoskich, migdałami oraz żurawiną.
  12. Ozdabiamy pikiem.

Z takim piernikiem na talerzu nawet najbardziej śnieżna zima nie jest straszna.

Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+