Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 250 g masła
- 175 ml wody
- 50 g rodzynek Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 1 opakowanie kremu karpatka oryginalna Delecta
- 400 ml mleka
- 100 g białej czekolady
- 200 g masła
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
- 2 łyżki suszonej żurawiny Bakalland
Przygotowanie
Zima to idealny czas na testowanie nowych przepisów na piernik. Co powiecie na wersję bakaliową, przekładaną białym kremem czekoladowym?
- Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
- Orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki.
- Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i rodzynki mieszając do połączenia składników.
- Ciasto przelewamy do keksówek i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
- Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i odstawiamy do ostudzenia.
- Krem karpatka rozprowadzamy w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony w mleku proszek.
- Wystudzony krem karpatka miksujemy na niskich obrotach z wystudzoną czekoladą z masłem na gładką masę.
- Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części i przekładamy masą czekoladową.
- Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
- Piernik wykańczamy połówkami orzechów włoskich, migdałami oraz żurawiną.
- Ozdabiamy pikiem.
Z takim piernikiem na talerzu nawet najbardziej śnieżna zima nie jest straszna.