Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 2 szklanki mąki pszennej
- 70 g miodu
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
- koronkowe serwetki
Przygotowanie
Koronkowe serwetki i pierniczki - co je łączy? Przepiękne dekoracje!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany) i wlewamy do mąki.
- Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie.
- Kolejno dodajemy sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajo.
- Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
- Na cieście odciskamy koronkowe serwetki i ponownie wałkujemy, aby dekoracyjny wzór serwetki odcisnął się na cieście.
- Z ciasta wycinamy szklanką kółka.
- Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną).
- Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć.
- Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
- Przed podaniem pierniczki dekorujemy pikiem.
Pierniczki udekorowane wzorem z serwetki są piękne i przepyszne!