Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • koronkowe serwetki

Przygotowanie

Koronkowe serwetki i pierniczki - co je łączy? Przepiękne dekoracje!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany) i wlewamy do mąki.
  3. Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie.
  4. Kolejno dodajemy sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajo.
  5. Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
  6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  7. Na cieście odciskamy koronkowe serwetki i ponownie wałkujemy, aby dekoracyjny wzór serwetki odcisnął się na cieście.
  8. Z ciasta wycinamy szklanką kółka.
  9. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną).
  10. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć.
  12. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
  13. Przed podaniem pierniczki dekorujemy pikiem.

Pierniczki udekorowane wzorem z serwetki są piękne i przepyszne!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy