Owoce leśne w żelu - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Na frużelinę:
  • 250 g owoców (wiśnie; jagody; maliny; truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie

Ciekawym pomysłem na przetwory są owoce w żelu - w tym wypadku przygotowaliśmy przepis na owoce leśne, które można wykorzystać na wiele sposobów.

  1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Owoce z cukrem mieszamy w rondlu i stawiamy na średnim ogniu podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
  4. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
  5. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  6. Kiedy frużelina będzie miała konsystencję żelu - studzimy ją i przelewamy do słoika.

Gotowe owoce w żelu najlepiej smakują na gofrach lub jako dodatek do dekoracji ciast. Znakomicie przypomną smak lata w zimne dni.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy