Składniki
Na frużelinę:- 250 g owoców (wiśnie; jagody; maliny; truskawki)
- 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Przygotowanie
Ciekawym pomysłem na przetwory są owoce w żelu - w tym wypadku przygotowaliśmy przepis na owoce leśne, które można wykorzystać na wiele sposobów.
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
- Owoce z cukrem mieszamy w rondlu i stawiamy na średnim ogniu podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
- Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
- Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Kiedy frużelina będzie miała konsystencję żelu - studzimy ją i przelewamy do słoika.
Gotowe owoce w żelu najlepiej smakują na gofrach lub jako dodatek do dekoracji ciast. Znakomicie przypomną smak lata w zimne dni.