Orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Składniki
Ciastka:- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka octu
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 50 ml mleka
- 40 g kakao
- 60 g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Jeśli szukacie wyjątkowego deseru w sam raz na jeden gryz, orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na pewno Wam posmakują.
- Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekane masło i wszystko dokładnie łączymy.
- Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy razem ze śmietaną i octem do reszty składników.
- Zagniatamy zwarte ciasto, a jeśli będzie za twarde, dodajemy odrobinę białka z jaj.
- Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki aby stężało.
- Na gazie rozgrzewamy z każdej strony maszynkę do pieczenia orzeszków.
- Z ciasta robimy malutkie kuleczki i wkładamy we wgłębienia maszynki, zamykamy ją i pieczemy po około 2 minuty na małym ogniu z każdej strony.
- Masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy mleko i kakao. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
- Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy.
- Z ostudzonej masy robimy kuleczki i nadziewamy nimi połówki ciastkowych orzeszków. Farszu ma być tyle, by po dociśnięciu lekko wyszedł na boki.
- Zakrywamy drugą połówką i schładzamy w lodówce.
- Dekorujemy wybranymi pikami.
Kruche, słodkie i urocze. Czegóż można chcieć więcej?
Zapraszamy do odkrycia przepisu na orzeszki, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Te wyjątkowe ciasteczka łączą w sobie dwa ulubione smaki – delikatne ciasto orzechowe i aksamitne nadzienie z czekolady. Ich przygotowanie to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy to rozkosz dla podniebienia.
Kruche, złociste ciasto jest niczym w porównaniu do bogactwa smaku, które kryje się w środku. Po delikatnym naciśnięciu, otworzy się przed Tobą niezapomniana przyjemność – czekoladowo-orzechowe nadzienie, które jest jednocześnie słodkie, kremowe i pełne głębokiego smaku. Ta harmonijna kombinacja sprawia, że orzeszki są nie tylko pyszne, ale także niezwykle satysfakcjonujące.
Idealne na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia – te ciasteczka z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach. Możesz je podać jako słodką przekąskę do kawy, herbaty czy jako deser po obiedzie. Doskonale nadają się również jako prezent, zwłaszcza jeśli opakujesz je w eleganckie pudełeczko.
Dobra rada:
Konsystencja ciasta – ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Jeśli jest zbyt miękkie, dodaj trochę mąki.