Och, Charlotte! - Delektujemy.pl
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • Jabłka:
  • 1 kg jabłek Szara Reneta; obranych i startych na grubych oczkach
  • 150 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy Bakalland
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Beza:
  • 4 białka
  • 90 g cukru białego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Jabłka: Usmaż jabłka z resztą składników ok. 20-25 min. Odstaw. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką albo otrębami. Wymieszaj suche składniki ze sobą (mąkę, proszek i cukier puder). Dodaj zimne masło i wyrób ciasto. Dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na 0,5 cm. Przełóż rozwałkowane ciasto i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C i piecz przez 15 min. Białka ubij ze szczyptą soli i stopniowo dodawaj cukier. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Wyciągnij kruchy placek z piekarnika. Wyłóż usmażonymi jabłkami. Wyciskaj masę bezową na jabłka, formując minibezy. Wstaw z powrotem do piekarnika, tym razem na 160°C i piecz około 40-50 minut lub do momentu, kiedy bezy się zarumienią. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy