Niewidzialne ciasto z jabłkami - Gateau Invisible - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Na ciasto:

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • płatki migdałów

Przygotowanie

Przepis na formę o średnicy 20-22 cm

KROK 1: Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na bardzo cienkie plasterki (najlepiej mandoliną).

KROK 2: W misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, roztopione masło i mleko, wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

KROK 3: Wrzuć plasterki jabłek do ciasta i dokładnie wymieszaj, tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem.

KROK 4: Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż jabłka z ciastem, układając je równo. Piecz w 180°C (góra-dół) przez 40-50 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. 

KROK 5: Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem lub dodaj płatki migdałów.

 

 

Niewidzialne ciasto z jabłkami - Gateau Invisible - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy