Naturalna słodycz - orkiszowy tort karpatkowy
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 250 g czerwonych porzeczek
- 50 g cukru
Przygotowanie
Ten kto powiedział, że tort nie może być zdrowy, smaczny i szybki w wykonaniu z pewnością nie znał przepisu na orkiszowy tort karpatkowy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
- Trzy tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i mąkę orkiszową, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy do tortownic, cieniutko rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż odparuje nadmiar wody.
- Owoce blendujemy i przecieramy przez sitko na gęsty, gładki mus.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
- Na krem wykładamy miejscami 1/2 musu porzeczkowego i za pomocą wykałaczki lub widelca kreślimy kółka, aż powstaną wzory.
- Przykrywamy kolejną warstwą ciasta i powtarzamy czynność z kremem i musem.
- Na wierzchu kremu układamy ostatni blat, wykładamy krem i wieńczymy tort musem i owocami.
- Dekorujemy pikiem.
Samo zdrowie w każdym kawałku tortu.