fbpx
Naleśniki z cukinii - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Naleśniki z cukinii
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

KROK 1: Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól je delikatnie i odstaw na około 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody za pomocą czystej ściereczki lub gazy.

KROK 2: W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj odciśniętą cukinię, mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, dodaj posiekaną natkę pietruszki dla dodatkowego smaku.

KROK 3: Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta na patelnię za pomocą łyżki, formując małe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż naleśniki będą złociste i chrupiące. Pamiętaj, aby nie smażyć na zbyt wysokim ogniu, aby naleśniki nie przypaliły się z zewnątrz, a w środku były dobrze usmażone.

KROK 4: Gotowe naleśniki odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny z miodem, aż składniki się połączą.

KROK 5: Naleśniki z cukinii podawaj ze świeżymi malinami i sosem jogurtowym. Ułóż naleśniki na talerzu, posyp świeżymi malinami i polej sosem jogurtowym. Smacznego!

Naleśniki z cukinii

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+