Murzynek - szybkie ciasto - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

To ciasto robiły nasze babki i matki. Nie mogły się mylić, murzynek to jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Foremkę o długości 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużym garnku gotujemy masło, cukier, kakao, mleko i olejek, co jakiś czas mieszając.
  4. Zdejmujemy z ognia, odlewamy niepełne pół szklanki na polewę i odstawiamy.
  5. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy.
  6. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
  7. Do masy dodajemy orzechy i wiśnie (opcjonalnie nieco orzechów włoskich zostawiamy do posypania).
  8. Białka ubijamy na sztywno.
  9. Połowę białek łączymy z masą kakaową i mieszamy.
  10. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i pomału mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Przekładamy do foremki i pieczemy około 35-45 minut.
  12. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
  13. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, że to jedno z tych ciast, które będą robiły przyszłe pokolenia. Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy