Składniki
Ciasto:- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka aromatu migdałowego Delecta
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 jajka
- garść wiśni suszonych Bakalland
- garść posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
To ciasto robiły nasze babki i matki. Nie mogły się mylić, murzynek to jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Foremkę o długości 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- W dużym garnku gotujemy masło, cukier, kakao, mleko i olejek, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmujemy z ognia, odlewamy niepełne pół szklanki na polewę i odstawiamy.
- Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy.
- Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
- Do masy dodajemy orzechy i wiśnie (opcjonalnie nieco orzechów włoskich zostawiamy do posypania).
- Białka ubijamy na sztywno.
- Połowę białek łączymy z masą kakaową i mieszamy.
- Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i pomału mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przekładamy do foremki i pieczemy około 35-45 minut.
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
- Dekorujemy pikiem.
Przyznacie, że to jedno z tych ciast, które będą robiły przyszłe pokolenia. Smacznego!