Składniki
Składniki:- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta
- 1 szklanka jogurtu (250 ml)
- 170 g rabarbaru
- 1/2 szklanki orzechów włoskich Bakalland
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- ⅓ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- maliny do dekoracji
Przygotowanie
Małe, zgrabne i pysznie rabarbarowe muffinki z cynamonem. Polecają się na lato!
- W jednej misce łączymy cukry trzcinowy, cynamonowy, wanilinowy z olejem, jajkiem i jogurtem.
- Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- W drugim naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Składniki suche dodajemy do składników mokrych, mieszamy krótko rózgą, tylko do połączenia się składników.
- Następnie dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy, całość mieszamy.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Przekładamy do nich ciasto, do około 3/4 wysokości papilotki.
- Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni C lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy, studzimy a następie dekorujemy kajmakiem i malinami.
Tyle smaków w jednej porcji pysznej babeczki. Muffiny letnie z rabarbarem polecają się.