
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
20 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie babeczek czekoladowych Delecta
- 125 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jaja
- 50 g żurawiny Bakalland
- 10 sztuk orzechów laskowych Bakalland
- 10 sztuk migdałów Bakalland
- 2 łyżki cukru
- 200 g serka mascarpone
- 100g masła orzechowego
Przygotowanie
Ja wole z orzechami a ja z kremem! Znacie? Dla każdego łasucha mamy jego ulubioną muffinkę. Spróbuj jakie to proste.
- Przygotowujemy żurawinę: zalewamy ją ok. 100 ml wody i gotujemy do całkowitego jej odparowania.
- Przygotowujemy karmelizowane orzechy i migdały: rozpuszczamy na patelni 2 łyżki cukru, dodajemy orzechy i migdały i prażymy w cukrze ok. 4 minuty na niskiej mocy, od czasu do czasu mieszając.
- Babeczki przyrządzamy wg instrukcji , miksując zawartość opakowania z jajami, mlekiem i olejem.
- Do otrzymanej masy dosypujemy ⅔ kropli czekoladowych, a całość przekładamy do foremek na babeczki.
- Pozostałą część kropli zalewamy 2 łyżkami mleka i rozpuszczamy, aby uzyskać polewę czekoladową.
- Do 4 części babeczek wkładamy żurawinę. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
- Po wystudzeniu, część babeczek dekorujemy kremem peanut butter i migdałami, część polewą czekoladową i orzechami laskowymi, a babeczki z żurawiną możemy przybrać kwiatami.
To jak, która muffina wygrała?
