Muffinki marchewkowe z kremem mango-kokosowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 100 ml wody
- 150 ml oleju
- 350 ml śmietany kremówki
- 100 g daktyli Bakalland
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 1 dojrzały owoc mango
- 100 g wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Marchewki są świetnym smakołykiem nie tylko dla królików. W postaci muffinek ze słodkim kremem mango-kokosowym przypadną do gustu każdemu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
- Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego mieszamy z jajami, olejem i wodą na gładką masę.
- Ciasto rozlewamy do foremek, do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
- Mango obieramy i blendujemy na mus.
- Wiórki mielimy na gładką pastę.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, a następnie dodajemy zmiksowane mango i wiórki kokosowe.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do około 36°C i wąskim strumieniem dodajemy do kremówki, cały czas miksując.
- Krem wstawiamy do lodówki do stężenia na pół godziny.
- Na upieczone i wystudzone babeczki za pomocą szprycy nakładamy krem.
- Wierzch każdej z muffinki wykańczami kawałkami daktyli.
- Dekorujemy pikiem.
Palce lizać!