Muffinki jabłkowe z dużą ilością kruszonki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 325 g brązowego cukru
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 175 ml oleju
- 3 jabłka
Przygotowanie
Podobno kruszonki nigdy nie jest za wiele. Na dowód, proponujemy muffinki jabłkowe z bardzo dużą ilością kruszonki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Blachę do wypieku babeczek wykładamy papilotkami.
- Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
- W drugiej misce rozbijamy widelcem jaja, dodajemy olej i jogurt naturalny.
- Łączymy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Kroimy w kostkę 3 średnie jabłka, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy do foremek muffinkowych, posypujemy migdałami lub orzechami.
- Szybko mieszamy mąkę, margarynę i cukier, do uzyskania gładkiej kuli.
- Kulę rwiemy na kawałeczki, posypując muffinki.
- Pieczemy około 30 minut do zrumienienia.
- Dekorujemy pikiem.
Tak, zdecydowanie kruszonki nigdy za wiele!