Muffinki jabłkowe z dużą ilością kruszonki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 325 g brązowego cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175 ml oleju
  • 3 jabłka

Przygotowanie

Podobno kruszonki nigdy nie jest za wiele. Na dowód, proponujemy muffinki jabłkowe z bardzo dużą ilością kruszonki.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę do wypieku babeczek wykładamy papilotkami.
  3. Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
  4. W drugiej misce rozbijamy widelcem jaja, dodajemy olej i jogurt naturalny.
  5. Łączymy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  6. Kroimy w kostkę 3 średnie jabłka, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
  7. Wlewamy do foremek muffinkowych, posypujemy migdałami lub orzechami.
  8. Szybko mieszamy mąkę, margarynę i cukier, do uzyskania gładkiej kuli.
  9. Kulę rwiemy na kawałeczki, posypując muffinki.
  10. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia.
  11. Dekorujemy pikiem.

Tak, zdecydowanie kruszonki nigdy za wiele!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy