Muffinki czekoladowe bez obrączki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Nadzienie:- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 150 g solonego masła
- 250 g czekolady deserowej
- 3 roztrzepane jajka
Przygotowanie
W kuchni chwila nieuwagi może skończyć się...stratą obrączki! A jak powszechnie wiadomo, wszystkie obrączki i pierścionki lubią zsuwać się z palców i znikać w cieście...
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Foremki do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuszczamy, następnie dodajemy masło i podgrzewamy do całkowitego roztopienia.
- Energicznie mieszając, dodajemy jajka.
- Mieszamy dodając cukier i mąkę, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
- Ciasto wlewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut.
- Muffiny ozdabiamy pikiem.
Uważajcie na niespodziewane pierścionki zaręczynowe ukryte w muffinach. ;)