PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi
Składniki
- 150 g białej czekolady
- 14 g żelatyny Delecta
- 600 g śmietanki 30%
- 300 g kajmaku Delecta
- 150 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki oleju
- 30 g drobno posiekanych orzechów laskowych
- Kilka herbatników kakaowych
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
KROK 2: Połowę Śmietanki podgrzać ale nie gotować - dodać czekoladę oraz żelatynę, po kilku minutach zblendować - wystudzić. Drugą część śmietanki krótko ubić (nadal powinna być płynna) i nie przerywając miksowania wlać ganache z białej czekolady.
KROK 3: Na dno form lub słoiczków wlać mus śmietankowy i wstawić do lodówki. Kiedy mus stężeje, wyłożyć na środek kajmak Delecta i ponownie wylać mus, zostawiając nieco wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Wyłożyć herbatniki i wstawić formę do zamrażarki na minimum 5 - 6 godzin.
KROK 4: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę - połączyć z olejem, wystudzić. Jeśli czekolada jest gęsta, to dolać jeszcze oleju - powinna być półpłynna. Dodać orzeszki i połączyć z czekoladą. Monoporcje wyłożyć na kratkę (pod spód podłożyć naczynie). Czekoladę wylać na monoporcje, a kiedy czekolada zastygnie - przełożyć na talerz lub bankietówki.
