fbpx
Autor: delektujemy
Monoporcje Mikołajkowe - wideo
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 8

Składniki

Biszkopt:

Żelka malinowa:

  • 150 g mrożonych lub świeżych malin
  • łyżka cukru
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki galaretki malinowej Delecta

Mus z białej czekolady:

  • 230 g białej czekolady
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 8 g żelatyny Delecta + ok. 2-3 łyżki zimnej wody

Polewa lustrzana (UWAGA: desery można pokryć jadalnym zamszem w sprayu dostępnym w sklepach internetowych.):

Przygotowanie

KROK 1: Biszkopt - Całe jajka i cukier ubij na jasny i gęstą masę. Zmniejsz obroty miksera lub za pomocą szpatułki połącz masę z mąką (mąkę dodawaj stopniowo). Masę przelej do formy o wymiarach ok 24x 30 cm (powinien być dosyć cienki). Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu wykrój okręgi. 
 
KROK 2: Żelka: Maliny podgrzej z cukrem aż puszczą sok i się lekko rozpadną. Wlej skrobię wymieszaną w wodzie i mieszaj do zgęstnienia. Do gorących malin dodaj galaretkę, wymieszaj do rozpuszczenia i przełóż do foremki silikonowej (półkule o średnicy ok. 2,5 cm), wstaw do zamrażarki na kilka godzin. 
 
KROK 3: Mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie. 250 ml śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Dodaj czekoladę i żelatynę - mieszaj do rozpuszczenia, zblenduj przez kilka sekund, wystudź. Drugą część śmietanki ubij, ale nie na sztywno - ma być półpłynna. Wlej wystudzony Ganasz z białej czekolady, połącz. Wlej mus do 1/3 wysokości formy (półkule o średnicy 8-9 cm). Wstaw na chwile do lodówki. Kiedy mus lekko stężeje, wyłóż na środek zamrożone półkule malinowe, zalej znowu musem, zostawiając wolną krawędź na biszkopt. Na wierzch ułóż krążki biszkoptowe i wstaw formy do zamrażarki na kilka godzin w najlepiej na całą noc. 
 
KROK 4: Polewa: żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wodę zagotuj z cukrem, aż się rozpuści, wlej mleko - podgrzej. Do gorącej wody z mlekiem dodaj czekoladę i żelatynę - mieszaj do rozpuszczenia, a następnie chwile zblenduj. Dodawaj stopniowo czerwony barwnik do uzyskania odpowiedniego koloru. Na koniec krótko zblenduj i wystudź do temperatury ok. 33-35 stopni. 
 
KROK 5: Zamrożone monoporcje wyłóż na kratkę (pod kratką podłóż np. inną formę lub naczynie). Za pomocą np. dzbanka wylewaj polewę na monoporcje zaczynajac od środka tak by swobodnie spływała po deserze. Odczekaj chwilę, aż polewa spłynie, a następnie wbijając np. patyczek do szaszłyka w środek deseru, przełóż go do miseczki z kokosem, tak by pokrył dół deseru. 
 
KROK 6: Jeśli będziesz pokrywać monoporcje zamszem zrób to również na zamrożonych monoporcjach. Zamsz od razu zastyga, dlatego będzie konieczne rozpuszczenie np. białej czekolady i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego i nałożenie jej na dolną krawędź i czubek by wiórki i beziki mogły się przykleić. 
 
KROK 7: Monoporcje przełóż na bankietowki lub od razu na talerz. Na górę nałóż beziki i udekoruj posypką. 
Monoporcje Mikołajkowe - wideo - Delektujemy.pl

Monoporcje Mikołajkowe - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+