Miodownik z Krakowa - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Masa:Do dekoracji:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Bogato zdobione, strzeliste szopki i brodaty jeździec – Lajkonik, to dwa symbole krakowskiego folkloru. A jeśli chcecie posmakować Krakowa na słodko, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy 4 tortownice tej samej wielkości papierem do pieczenia (możemy też piec blaty po kolei na tej samej formie, wymieniając papier do pieczenia).
  3. Rozpuszczamy miód i cukier, dodajemy mleko i masło, całość dokładnie mieszamy.
  4. Studzimy, dodajemy sodę połączoną z mąką i jajo, wszystko mieszamy.
  5. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  6. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą cieniutko wałkujemy i układamy osobno na blaszce od tortownicy.
  7. Pieczemy każdą oddzielnie około 10 minut na złoty kolor.
  8. Budyń gotujemy w 375 ml mleka, studzimy, mieszamy z masłem i cukrem wanilinowym.
  9. Przekładamy placki naprzemiennie masą i powidłami.
  10. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem.

Przyznacie, że to wyśmienity deser.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy