Mini-serniczki pierniczkowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 1 jajo
  • 80 g cukru
  • 30 g masła
Dekoracje:

Przygotowanie

Połączenie sernika i pierniczków? To po prostu musi być pyszne!

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkujemy ciasto na blat o grubości około 1-1,5 cm.
  2. Przygotowujemy formę do muffinek - smarujemy ją masłem i wysypujemy mąką.
  3. Z ciasta wycinamy szklanką koła wielkości otworów w formie.
  4. Przygotowane placki kładziemy na otworach i delikatnie zagłębiamy, aby powstały mini-miseczki. Ciasto powinno wypełniać dość obficie otwory formy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. Jajo ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy twaróg i stopione masło.
  7. Całość miksujemy na gładką masę, którą w kolejnym kroku rozkładamy równomiernie w piernikowych miseczkach.
  8. Tak przygotowane mini-serniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
  9. Gotowe serniczki posypujemy cukrowymi dekoracjami wyciętymi z lukru i ulubionym pikiem.

Doskonałe rozwiązanie, gdy członkowie rodziny przepadają za sernikiem, a trwa akurat sezon przedświąteczny. Palce lizać!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy