Mini-serniczki pierniczkowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g masła
- 300 g twarogu sernikowego
- 1 jajo
- 80 g cukru
- 30 g masła
- 1 opakowanie cukrów smakowych Delecta
Przygotowanie
Połączenie sernika i pierniczków? To po prostu musi być pyszne!
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkujemy ciasto na blat o grubości około 1-1,5 cm.
- Przygotowujemy formę do muffinek - smarujemy ją masłem i wysypujemy mąką.
- Z ciasta wycinamy szklanką koła wielkości otworów w formie.
- Przygotowane placki kładziemy na otworach i delikatnie zagłębiamy, aby powstały mini-miseczki. Ciasto powinno wypełniać dość obficie otwory formy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Jajo ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy twaróg i stopione masło.
- Całość miksujemy na gładką masę, którą w kolejnym kroku rozkładamy równomiernie w piernikowych miseczkach.
- Tak przygotowane mini-serniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
- Gotowe serniczki posypujemy cukrowymi dekoracjami wyciętymi z lukru i ulubionym pikiem.
Doskonałe rozwiązanie, gdy członkowie rodziny przepadają za sernikiem, a trwa akurat sezon przedświąteczny. Palce lizać!