Mazurek ze śladem klapka - Delektujemy.pl
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 900 min.

Składniki

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • zimna woda
  • 1 jajko
Nadzienie:Dekoracja:
  • pół tabliczki czekolady startej na tarce

Przygotowanie

W Wielkanocnym zabieganiu można stracić głowę, dlatego uważajcie na spadające na podłogę mazurki. Odciśnięty klapek w masie krówkowej to nie najlepsza dekoracja. ;)

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę wysypujemy na stół i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier.
  3. Szybko zagniatamy, dodajemy jajko i zimną wodę, jeżeli masa nie chce się połączyć.
  4. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
  5. Wałkujemy miedzy dwoma kawałkami papieru na grubość około 3-5 mm.
  6. Przekładamy na blachę, pamiętając o zrobieniu brzegów i nakłuwamy.
  7. Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia.
  8. Puszkę z masą krówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej.
  9. Na upieczony i ostudzony spód wykładamy grubą warstwą powideł i zalewamy ciepłą masą kajmakową.
  10. Ciasto dekorujemy tartą czekoladą i pikiem.

Udało się Wam nie odcisnąć klapka w masie krówkowej? ;)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy