Składniki
Ciasto:- 250 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 mandarynki
Przygotowanie
Mazurek z mandarynkami to wypiek, który z powodzeniem połączy to, co najlepsze w świętach Bożego Narodzenia oraz w świętach Wielkanocy.
- Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, śmietany, proszku do pieczenia i żółtka zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
- Blachę 10x25 cm posmarowaną masłem wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika, aż ciasto będzie mieć jasnozłoty kolor.
- Doprowadzamy śmietanę do wrzenia i odstawiamy.
- Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 5 minut, aż czekolada się rozpuści.
- Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Na wystudzone ciasto wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Wyjmujemy ciasto i dekorujemy kawałkami mandarynek oraz ulubionym pikiem.
Mazurek robi się praktycznie sam - szybki i smaczny deser zdążymy zrobić nawet w świątecznej gorączce.