Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Spód:

  • 40 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 165 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta  
  • 2 łyżki (30g) śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Czekoladowa trufla:

  • 300 g mleka skondensowanego słodkiego
  • 200 g czekolady deserowej
  • 50 ml mleka

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Spód: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę, śmietanę oraz żółtko. Wyrabiaj ciasto szybko i do połączenia się w całość. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 175 stopniach bez nawiewu. Ostudzone ciasto posmaruj konfiturą.

KROK 2: W garnuszku wymieszaj skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj gotując na małym ogniu. Gdy masa jest jednolita dodaj mleko. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Wylej na wypieczone ciasto i wstaw do lodówki. 

KROK 3: Gotowy mazurek udekoruj orzechami laskowymi Delecta, liofilizowanymi malinami i czekoladowymi trufelkami.  

 

Mazurek wielkanocny nowoczesny z czekoladową truflą - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy