Składniki
Ciasto:- 100 g margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- dżem pomarańczowy (opcjonalnie)
- powidła śliwkowe (opcjonalnie)
- 1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland (opcjonalnie)
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta (opcjonalnie)
- kilka płatki migdałowe Bakalland lub pokrojone migdałów Bakalland (opcjonalnie)
- kilka rodzynek Bakalland (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że istnieje nieskończona ilość wariacji na ich temat i każda smakuje wyjątkowo. W szczególności te maleńkie, które chciałoby się schrupać od razu po upieczeniu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C (bez termoobiegu).
- Wyrabiamy na stolnicy mąkę, dodając posiekaną margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtko.
- Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu rozwałkujemy je na grubość około 5 mm i przekładamy do średnich okrągłych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut.
- Ostudzone spody mazurków smarujemy dżemem, powidłami lub masą krówkową.
- Dekorujemy polewą, migdałami, rodzynkami lub innymi dodatkami według własnych upodobań.
- Ozdabiamy pikiem.
Dodatkową zaletą małych mazurków jest to, że jednego można zjeść od razu, a drugiego w Wielkanoc.