Mazurek babci Marysi - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że istnieje nieskończona ilość wariacji na ich temat i każda smakuje wyjątkowo. W szczególności te maleńkie, które chciałoby się schrupać od razu po upieczeniu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C (bez termoobiegu).
  2. Wyrabiamy na stolnicy mąkę, dodając posiekaną margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtko.
  3. Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu rozwałkujemy je na grubość około 5 mm i przekładamy do średnich okrągłych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 20 minut.
  6. Ostudzone spody mazurków smarujemy dżemem, powidłami lub masą krówkową.
  7. Dekorujemy polewą, migdałami, rodzynkami lub innymi dodatkami według własnych upodobań.
  8. Ozdabiamy pikiem.

Dodatkową zaletą małych mazurków jest to, że jednego można zjeść od razu, a drugiego w Wielkanoc.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy