Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 70 g miękkiej margaryny lub masła
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 30 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
Przygotowanie
Pierniczki to obowiązkowe wypieki podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie wszyscy wiedzą, że można z nich przygotować także.. masło.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkujemy ciasto na blat o grubości około 0,5 cm.
- Foremkami wycinamy dowolne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Wystudzone, gotowe pierniczki rozdrabniamy za pomocą blendera.
- Do pojemnika z utartymi pierniczkami dodajemy resztę składników, miksujemy i przekładamy do słoika.
Gotowym masłem możemy posmarować pierniczki lub kanapkę na świąteczne śniadanie. Będzie znakomicie smakowało!