fbpx
Biszkoptowy marynarski pocałunek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkoptowy marynarski pocałunek
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Poncz:Krem:
  • 600 ml kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
Dekoracja:
  • 3 paczki herbatników w czekoladzie

Przygotowanie

Pływające biszkopty w czekoladzie na morzu z kremu... Który marynarz mógłby się im oprzeć?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blachy o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę.
  4. Pomału dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
  5. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak.
  6. Na koniec dodajemy dwie łyżki wody.
  7. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy po 20 minut.
  8. 1 szklankę wody mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 buteleczki aromatu śmietankowego do ciast.
  9. Studzimy ciasto i nasączamy przygotowanym ponczem.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  11. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i żelatynę.
  12. Do 3/4 ubitej śmietany dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  13. Układamy warstwami biszkopt, 3/4 kremówki z brzoskwiniami, drugi biszkopt, 1/3 kremówki, herbatniki w czekoladzie i mak.
  14. Dekorujemy pikiem.

Takim deserem można skraść pocałunek niejednego marynarza.

Biszkoptowy marynarski pocałunek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+