Malinowy uśmiech z kruszonką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Jeśli chcecie podarować komuś coś prosto od serca, malinowy uśmiech sprawdzi się w zupełności.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temeratury 180°C (bez termoobiegu), a foremkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto, aż uzyska konsystencję mokrego piasku.
  3. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Po tym czasie jedną z części rozwałkowujemy i przekładamy do foremki.
  6. Spód pieczemy w piekarniku około 15 minut.
  7. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając po łyżce budyniu i cukru pudru.
  8. Na koniec ubijania, dodajemy ziarenka z wanilii oraz olej i przez chwilę miksujemy dalej na najniższych obrotach.
  9. Pianę budyniową wykładamy na ciasto, rozkładamy na niej maliny, a następnie ścieramy na tarce drugą część ciasta.
  10. Całość pieczemy przez 40 minut w 190°C (bez termoobiegu).
  11. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
  12. Ozdabiamy pikiem.

I jak, udało Wam się kogoś rozweselić?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy