Torcik malinowo-pistacjowa rozkosz
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 500 ml serka mascarpone
- 750 ml śmietanki kremówki
- laska wanili
- koszyczek malin
- 1/2 szklanki drobno posiekanych pistacji Bakalland
- 100 ml rumu
- 200 ml konfitury malinowej
- garść pistacji Bakalland
- garść malin
Przygotowanie
Mówi się, że przez żołądek można trafić do serca. To jest właśnie jeden z takich przepisów, który dowodzi słuszność tego stwierdzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli.
- Żółtka ucieramy z łyżką cukru i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ucierając.
- Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ubite białko.
- Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż masa będzie gladka.
- Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy wanilię, cukier i mascarpone.
- Do 1/3 masy dodajemy pistacje, a do 2/3 maliny.
- Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy części.
- Każdą część zwilżamy mieszanką rumu i konfitury malinowej.
- Przekładamy biszkopt masą – masy z malinami używamy na przykład do przełożenia ciasta, a pistacjowej na wierzch, do dekoracji.
- Górę ciasta ozdabiamy pistacjami i malinami.
- Ciasto dekorujemy pikiem.
Z takim tortem nie sposób utrzymać serce na wodzy.