Składniki
Ciasto:- 1 duża chałka
- 1 opakowanie masy makowej Bakalland
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- 1 łyżka masła
- 100 g cukru trzcinowego
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
Wypieki z makiem są niezbędne na każdym wigilijnym stole. Makówki są jedną z naszych propozycji - dzięki nim wykorzystać można czerstwą już chałkę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- W misce mieszamy jaja z mlekiem i cukrem.
- Kroimy chałkę na kromki o grubości 1 cm.
- Smarujemy formę masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
- Każdą kromkę moczymy z obu stron w mleku i wykładamy nimi dno okrągłej lub kwadratowej formy.
- Przekładamy połową masy makowej Bakalland.
- Układamy kolejną warstwę chałki i przekładamy drugą połową masy makowej.
- Na wierzchu dodajemy ostatnią warstwę chałki.
- Posypujemy cukrem trzcinowym.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
- Serwujemy z zimną kwaśną śmietaną, a przed podaniem dekorujemy ulubionym świątecznym pikiem.
Makówki z naszego przepisu zawsze są udane - aromatyczne, pełne bakalii wprowadzą w dobry nastrój wszystkich domowników i gości.