Lubuskie pierniki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko

Przygotowanie

Lubuskie pierniki, produkt regionalny, to kolejny słodki powód do dumy dla mieszkańców województwa lubuskiego. Wypiekano je na Boże Narodzenie, spełniały funkcje dekoracyjne lub były podarunkiem dla bliskich osób.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  3. Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
  5. Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
  6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
  7. Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
  8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  9. Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
  10. Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
  11. W każdy pierniczek wbijamy pik.

A Wy komu podarowalibyście pierniki? Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy