Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Na lody:

Na ciasto ryżowe:

  • 100 g mąki z ryżu kleistego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 Kisiel wiśniowy Delecta  
  • 200 ml mleka
  • 10 g masła
  • Skrobia kukurydziana do podsypania

Przygotowanie

KROK 1: Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i wsyp zawartość saszetki z lodami. Miksuj na najwyższych obrotach 3 minuty, aż masa stanie się gęsta. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

KROK 2: Do szklanej miski wsyp mąkę z ryżu kleistego, kisiel wiśniowy oraz cukier. Wlej mleko i wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i wykałaczką zrób w niej kilka dziurek. Wstaw nad rondel z delikatnie gotująca się wodą i gotuj na parze przez 30 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

KROK 3: Stolnicę i ciasto posyp skropią kukurydzianą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka o średnicy 15 centymetrów. Na środku układaj po łyżce lodów, następnie zlep brzegi ciasta. Nadmiar odetnij nożyczkami. Resztki ciasta możesz ponownie rozwałkować.

KROK 4: Mochi układaj w papilotkach od muffinek i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody mochi - japoński deser - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy