Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Do wysokiego naczynia wbij jajka i wymieszaj je z wodą i olejem. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelej  do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). 
 
KROK 2: Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody - wystudź.
 
KROK 3: Ciasto przekrój. Górną cześć pokrusz a spod wyłóż na paterę/talerz. Warto wykorzystać rant cukierniczy do złożenia ciasta. 
 
KROK 4: Do galaretki wsyp zamrożone maliny. Mieszaj aż galaretka zacznie tężec i dopiero wylać na szpinakowy spód (płynna galaretka wsiąknie w ciasto). Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 
 
KROK 5: Przygotowuj krem. Zimną śmietankę ubij na sztywno. Czas przygotować masę żelującą. Zawartość torebki wymieszaj z wodą , zmiksuj chwilę i jeszcze płynną od razu wlej do ubitej śmietany - całość zmiksuj, ale tylko do połączenia. Ważne: Masa żelująca bardzo szybko gęstnieje dlatego należy najpierw ubić śmietankę a dopiero potem wymieszać zawartość torebki z wodą. 
 
KROK 6: Krem wyłóż na galaretkę i posyp rozkruszonym ciastem szpinakowym. Całość udekoruj owocami. 
Leśny mech z malinami - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy