Leśny mech z malinami - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta Leśny mech Delecta
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- 50 ml wody
- 2 opakowania galaretki malinowej Delecta
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- 100 ml przegotowanej zimnej wody
- 350 g mrożonych malin
- do dekoracji: borówki, owoc granatu, świeże maliny
Przygotowanie
KROK 1: Do wysokiego naczynia wbij jajka i wymieszaj je z wodą i olejem. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
KROK 2: Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody - wystudź.
KROK 3: Ciasto przekrój. Górną cześć pokrusz a spod wyłóż na paterę/talerz. Warto wykorzystać rant cukierniczy do złożenia ciasta.
KROK 4: Do galaretki wsyp zamrożone maliny. Mieszaj aż galaretka zacznie tężec i dopiero wylać na szpinakowy spód (płynna galaretka wsiąknie w ciasto). Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
KROK 5: Przygotowuj krem. Zimną śmietankę ubij na sztywno. Czas przygotować masę żelującą. Zawartość torebki wymieszaj z wodą , zmiksuj chwilę i jeszcze płynną od razu wlej do ubitej śmietany - całość zmiksuj, ale tylko do połączenia. Ważne: Masa żelująca bardzo szybko gęstnieje dlatego należy najpierw ubić śmietankę a dopiero potem wymieszać zawartość torebki z wodą.
KROK 6: Krem wyłóż na galaretkę i posyp rozkruszonym ciastem szpinakowym. Całość udekoruj owocami.