Składniki
- 1 opakowanie cukru kokosowego Delecta
- 100 g wiórków kokosowych Bakalland
- 50 g herbatników maślanych
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 120 g mleka w proszku
- 70 g masła
- 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1 - Pół paczki wiórków kokosowych blendujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. Herbatniki miksujemy na “piasek”.
KROK 2 - Wlewamy do rondla wodę, dodajemy cukier i cukier kokosowy, podgrzewamy do momentu aż się rozpuści, tworząc słodki syrop.
KROK 3 - Następnie dodajemy mleko w proszku, masło i zblendowane na pastę wiórki kokosowe. Mieszamy rózgą, aż masa będzie jednolita.
KROK 4 - Dodajemy herbatniki, po czym masę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy 4 godziny w lodówce.
KROK 5 - Przy pomocy łyżeczki nabieramy około 20-gramowe porcje masy i formujemy kuleczki, wkładając do środka migdał.
KROK 6 - Gotowe kule obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
KROK 7 - Na koniec kuleczki kokosowe schładzamy w lodówce.