fbpx
Kukle kaszubskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kukle kaszubskie
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ kostki drożdży
  • 1 jajo
  • 130 ml mleka
Farsz:

Przygotowanie

Kukle kaszubskie to rarytas z listy produktów tradycyjnych. Kukle, czyli małe „kukiełki”, powstawały przy wypieku dużych bochnów chleba w piecach chlebowych. Z mniejszych kawałków ciasta formowano kukle i wkładano je pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką i zagniatamy elastyczne ciasto.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Gdy wyrośnie, wyrabiamy przez chwilę.
  5. Dzielimy na 6 części, z których formujemy kule.
  6. Kładziemy je na blacie, niech trochę podrosną.
  7. Jabłka porządnie myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłka.
  8. Kulkę ciasta rozwałkowujemy, na środku stawiamy jabłko, do otworu w środku sypiemy trochę bakalii i odrobinę cynamonu.
  9. Zawijamy ciasto wokół jabłka i złączamy na górze, jeśli jest to możliwe, wciskamy górną część ciasta w wydrążony otwór.
  10. Pieczemy około 20 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
  12. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Kiedyś wręczano je dzieciom w nagrodę za wypas gęsi, a także gospodyniom na zakończenie żniw. Dziś każdy może się nimi zajadać ze smakiem.

Kukle kaszubskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+