Kukle kaszubskie - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ kostki drożdży
  • 1 jajo
  • 130 ml mleka
Farsz:

Przygotowanie

Kukle kaszubskie to rarytas z listy produktów tradycyjnych. Kukle, czyli małe „kukiełki”, powstawały przy wypieku dużych bochnów chleba w piecach chlebowych. Z mniejszych kawałków ciasta formowano kukle i wkładano je pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką i zagniatamy elastyczne ciasto.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Gdy wyrośnie, wyrabiamy przez chwilę.
  5. Dzielimy na 6 części, z których formujemy kule.
  6. Kładziemy je na blacie, niech trochę podrosną.
  7. Jabłka porządnie myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłka.
  8. Kulkę ciasta rozwałkowujemy, na środku stawiamy jabłko, do otworu w środku sypiemy trochę bakalii i odrobinę cynamonu.
  9. Zawijamy ciasto wokół jabłka i złączamy na górze, jeśli jest to możliwe, wciskamy górną część ciasta w wydrążony otwór.
  10. Pieczemy około 20 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
  12. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Kiedyś wręczano je dzieciom w nagrodę za wypas gęsi, a także gospodyniom na zakończenie żniw. Dziś każdy może się nimi zajadać ze smakiem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy