Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ kostki drożdży
- 1 jajo
- 130 ml mleka
- 6 jabłek
- szczypta cynamonu
- bakalie; np. mieszanka bakaliowa Bakalland
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Kukle kaszubskie to rarytas z listy produktów tradycyjnych. Kukle, czyli małe „kukiełki”, powstawały przy wypieku dużych bochnów chleba w piecach chlebowych. Z mniejszych kawałków ciasta formowano kukle i wkładano je pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką i zagniatamy elastyczne ciasto.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Gdy wyrośnie, wyrabiamy przez chwilę.
- Dzielimy na 6 części, z których formujemy kule.
- Kładziemy je na blacie, niech trochę podrosną.
- Jabłka porządnie myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłka.
- Kulkę ciasta rozwałkowujemy, na środku stawiamy jabłko, do otworu w środku sypiemy trochę bakalii i odrobinę cynamonu.
- Zawijamy ciasto wokół jabłka i złączamy na górze, jeśli jest to możliwe, wciskamy górną część ciasta w wydrążony otwór.
- Pieczemy około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Kiedyś wręczano je dzieciom w nagrodę za wypas gęsi, a także gospodyniom na zakończenie żniw. Dziś każdy może się nimi zajadać ze smakiem.