Kruche pierniczki babci Leokadii - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 40
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Po czym można poznać, że Boże Narodzenie jest tuż, tuż? Po tym, jak nasze babcie wyciągają z półki sfatygowane zeszyty ze swoimi pieczołowicie przechowywanymi przepisami. To niewątpliwie znak, że pora zabrać się za pierniczki!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, jajkiem, masłem i przyprawą do piernika.
  3. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na gładkie ciasto.
  4. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blachę.
  6. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  7. Ostudzone ozdabiamy dowolnymi pikami.

Z takimi pierniczkami można czekać na Święta.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy