Kruche pierniczki babci Leokadii
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
40
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 3 szklanki mąki
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka śmietany
Przygotowanie
Po czym można poznać, że Boże Narodzenie jest tuż, tuż? Po tym, jak nasze babcie wyciągają z półki sfatygowane zeszyty ze swoimi pieczołowicie przechowywanymi przepisami. To niewątpliwie znak, że pora zabrać się za pierniczki!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, jajkiem, masłem i przyprawą do piernika.
- Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na gładkie ciasto.
- Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blachę.
- Pierniczki pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
- Ostudzone ozdabiamy dowolnymi pikami.
Z takimi pierniczkami można czekać na Święta.