Składniki
Ciasto:- 3 jaja (2 całe; 1 żółtko)
- 200 g mąki pszennej
- 1 l oleju
Przygotowanie
Mówi się, że nie należy wkładać kija w mrowisko, ale w to mrowisko powinno się wbijać widelczyk deserowy z zapałem w sercu i uśmiechem na twarzy.
- Z jaj, żółtka oraz mąki zagniatamy zwarte ciasto, takie jak na makaron.
- Odstawiamy zawinięte w folii na pół godziny.
- Ciasto dzielimy na kuleczki wielkości czereśni.
- Każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe.
- Na patelnię wlewamy olej do poziomu około 3 cm wysokości, rozgrzewamy go i smażymy na nim placki.
- Gdy placek lekko zazłoci się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
- Każdy placek odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
- Z placków układamy stosik, polewając każdą warstwę miodem i posypując makiem i rodzynkami.
- Powstałe mrowisko polewamy obficie miodem oraz posypujemy makiem i rodzynkami.
- Dekorujemy pikiem.
Sami przyznacie - w to mrowisko warto zagłębić sztućce.