Kruche krajanki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche krajanki
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto kruche:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • truskawki
  • bułka tarta
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Truskawkowa krajanka zawróci Wam w głowie już od pierwszego kęsa. Dacie się przekonać?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
  3. Robimy to samo z kruszonką.
  4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na 1 cm grubości.
  6. Podpiekamy około 10-15 minut.
  7. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy pocięte na pół truskawki.
  8. Posypujemy wierzch kruszonką.
  9. Pieczemy około 40-45 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
  11. Przed podaniem kroimy na prostokątne kawałki.
  12. Dekorujemy pikiem.

Na drugi kawałek nie trzeba będzie namawiać.

Kruche krajanki

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+