
Kruche krajanki
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
20
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto kruche:- 400 g mąki krupczatki
 - 100 g cukru
 - 200 g masła w temperaturze pokojowej
 - 3 żółtka
 - 1-2 łyżki śmietany 18%
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 - szczypta soli
 
- truskawki
 - bułka tarta
 
- 100 g mąki
 - 50 g masła
 - 50 g cukru
 
Przygotowanie
Truskawkowa krajanka zawróci Wam w głowie już od pierwszego kęsa. Dacie się przekonać?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
 - Robimy to samo z kruszonką.
 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
 - Rozwałkowujemy ciasto na 1 cm grubości.
 - Podpiekamy około 10-15 minut.
 - Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy pocięte na pół truskawki.
 - Posypujemy wierzch kruszonką.
 - Pieczemy około 40-45 minut.
 - Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
 - Przed podaniem kroimy na prostokątne kawałki.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Na drugi kawałek nie trzeba będzie namawiać.
