fbpx
Kruche cynamonki z suszonymi figami z bloga "karmelowy.pl" - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche cynamonki z suszonymi figami z bloga "karmelowy.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu
  • 2 łyżki brandy
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

Małgosia z bloga karmelowy.pl podesłałam mi swój sprawdzony przepis na ciasteczka cynamonowe z suszonymi figami. Dzielę się więc z Wami jej sposobem na szybkie, kruche i efektowne cynamonki: W małym rondelku mieszam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon, a następnie zagotowuję na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień do małego i podgrzewam przez około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Krem przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. W średniej misce mieszam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dzieży miksera ubijam masło z cukrem, po czym dorzucam jajko, a później mieszankę z mąką. Ciasto dzielę na pół i formuję 2 prostokąty. Owijam każdy z nich w folię spożywczą i wkładam do lodówki (ew. do zamrażarki) na 30 minut. Po wychłodzeniu każdy z kawałków rozwałkowuję na prostokąt o bokach 30 x 20 cm i wykładam na obydwa po połowie nadzienia figowego, pozostawiając 1 cm ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi. Zaczynając od przeciwległego, dłuższego boku, zwijam ciasto i dociskam brzeg. Owijak każdy rulon w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu kroję każdy na plastry o grubości 5 mm, rozkładam je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

Kruche cynamonki z suszonymi figami z bloga "karmelowy.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+