Kruche cynamonki z suszonymi figami z bloga "karmelowy.pl"
Składniki
Ciasto:- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecta
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu
- 2 łyżki brandy
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Małgosia z bloga karmelowy.pl podesłałam mi swój sprawdzony przepis na ciasteczka cynamonowe z suszonymi figami. Dzielę się więc z Wami jej sposobem na szybkie, kruche i efektowne cynamonki: W małym rondelku mieszam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon, a następnie zagotowuję na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień do małego i podgrzewam przez około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Krem przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. W średniej misce mieszam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dzieży miksera ubijam masło z cukrem, po czym dorzucam jajko, a później mieszankę z mąką. Ciasto dzielę na pół i formuję 2 prostokąty. Owijam każdy z nich w folię spożywczą i wkładam do lodówki (ew. do zamrażarki) na 30 minut. Po wychłodzeniu każdy z kawałków rozwałkowuję na prostokąt o bokach 30 x 20 cm i wykładam na obydwa po połowie nadzienia figowego, pozostawiając 1 cm ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi. Zaczynając od przeciwległego, dłuższego boku, zwijam ciasto i dociskam brzeg. Owijak każdy rulon w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu kroję każdy na plastry o grubości 5 mm, rozkładam je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.