Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Nadzienie:
- 1 puszka masy krówkowej Bakalland
- 1 garść suszonych moreli Bakalland
- 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland
- 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland
- 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
- kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland
- 2 żółtka
- 50 ml ajerkoniaku
- 50 ml mocnej kawy
Przygotowanie
Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki.
- Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając.
- Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem.
- Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka.
- Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut.
- Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.
- Studzimy i dekorujemy ulubionym pikiem.
Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku.
Marlena
06-07-2023
Ocena:
Bez porównania moje ulubione ciasto, bardzo mocno zachęcam do spróbowania