Kruche ciasto - mazurek - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki.
  6. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając.
  9. Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem.
  10. Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka.
  11. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut.
  12. Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.
  13. Studzimy i dekorujemy ulubionym pikiem.

Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy