Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną

Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

W oczekiwaniu na kolejne lato, warto sięgnąć po przepisy, które chociaż na chwilkę pozwolą wrócić do minionych słonecznych dni.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie zwarta kula, a w razie potrzeby dodajemy 2 łyżki wody.
  4. Odkładamy je do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
  5. Morele przekładamy do rondla, dodajemy anyż i zalewamy wodą, gotując na wolnym ogniu około 40 minut, co chwilę mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
  6. Dodajemy łyżkę dżemixu i ściągamy z ognia. Gwiazdki anyżu wyciągamy.
  7. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej formy.
  8. Nakłuwamy całość widelcem i posypujemy płatkami owsianymi.
  9. Na tak przygotowane ciasto wykładamy dżem morelowy.
  10. Rant ciasta zawijamy do wewnątrz lub tworzymy dekoracyjny warkocz.
  11. Ciasto pieczemy przez około 45 minut.
  12. Gotowe ciasto podajemy na ciepło, z solidną porcją bitej śmietany.
  13. Przed zjedzeniem dekorujemy pikami.

Sami przyznacie, że ten deser jest jak promyk słońca w pochmurny dzień.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 84