fbpx
Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

W oczekiwaniu na kolejne lato, warto sięgnąć po przepisy, które chociaż na chwilkę pozwolą wrócić do minionych słonecznych dni.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie zwarta kula, a w razie potrzeby dodajemy 2 łyżki wody.
  4. Odkładamy je do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
  5. Morele przekładamy do rondla, dodajemy anyż i zalewamy wodą, gotując na wolnym ogniu około 40 minut, co chwilę mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
  6. Dodajemy łyżkę dżemixu i ściągamy z ognia. Gwiazdki anyżu wyciągamy.
  7. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej formy.
  8. Nakłuwamy całość widelcem i posypujemy płatkami owsianymi.
  9. Na tak przygotowane ciasto wykładamy dżem morelowy.
  10. Rant ciasta zawijamy do wewnątrz lub tworzymy dekoracyjny warkocz.
  11. Ciasto pieczemy przez około 45 minut.
  12. Gotowe ciasto podajemy na ciepło, z solidną porcją bitej śmietany.
  13. Przed zjedzeniem dekorujemy pikami.

Sami przyznacie, że ten deser jest jak promyk słońca w pochmurny dzień.

Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+