Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 opakowania moreli Bakalland
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka dżemixu uniwersalnego Delecta
- 1 łyżka płatków owsianych ekspresowych do posypania ciasta
- 300 g śmietany kremówki bitej na sztywno bez cukru
Przygotowanie
W oczekiwaniu na kolejne lato, warto sięgnąć po przepisy, które chociaż na chwilkę pozwolą wrócić do minionych słonecznych dni.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie zwarta kula, a w razie potrzeby dodajemy 2 łyżki wody.
- Odkładamy je do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
- Morele przekładamy do rondla, dodajemy anyż i zalewamy wodą, gotując na wolnym ogniu około 40 minut, co chwilę mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
- Dodajemy łyżkę dżemixu i ściągamy z ognia. Gwiazdki anyżu wyciągamy.
- Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej formy.
- Nakłuwamy całość widelcem i posypujemy płatkami owsianymi.
- Na tak przygotowane ciasto wykładamy dżem morelowy.
- Rant ciasta zawijamy do wewnątrz lub tworzymy dekoracyjny warkocz.
- Ciasto pieczemy przez około 45 minut.
- Gotowe ciasto podajemy na ciepło, z solidną porcją bitej śmietany.
- Przed zjedzeniem dekorujemy pikami.
Sami przyznacie, że ten deser jest jak promyk słońca w pochmurny dzień.