Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

W oczekiwaniu na kolejne lato, warto sięgnąć po przepisy, które chociaż na chwilkę pozwolą wrócić do minionych słonecznych dni.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie zwarta kula, a w razie potrzeby dodajemy 2 łyżki wody.
  4. Odkładamy je do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
  5. Morele przekładamy do rondla, dodajemy anyż i zalewamy wodą, gotując na wolnym ogniu około 40 minut, co chwilę mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
  6. Dodajemy łyżkę dżemixu i ściągamy z ognia. Gwiazdki anyżu wyciągamy.
  7. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej formy.
  8. Nakłuwamy całość widelcem i posypujemy płatkami owsianymi.
  9. Na tak przygotowane ciasto wykładamy dżem morelowy.
  10. Rant ciasta zawijamy do wewnątrz lub tworzymy dekoracyjny warkocz.
  11. Ciasto pieczemy przez około 45 minut.
  12. Gotowe ciasto podajemy na ciepło, z solidną porcją bitej śmietany.
  13. Przed zjedzeniem dekorujemy pikami.

Sami przyznacie, że ten deser jest jak promyk słońca w pochmurny dzień.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy