Całuśne ciasteczka cytrynowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżki niebieskiego maku Bakalland
- 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 500 ml mleka
- 200 g masła
Przygotowanie
Całuśne ciasteczka cytrynowe - kruchy spód z chrupiącym makiem, przełamany słodko-kwaśnym, orzeźwiającym kremem to idealna kombinacja na prosty i szybki wypiek dla gości. I dla domowników :)
- Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 200°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, margarynę i mak, a następnie miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
- Wyrabiamy do połączenia składników w zwartą kulę.
- Ciasto wałkujemy na około 1 cm i wycinamy kieliszkiem lub małą foremką okręgi i układamy je na papierze do pieczenia.
- Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- W jednej szklance mleka rozprowadzamy zawartość torebki z kremem, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy sok z cytryny, dosypujemy skórkę, a następnie w płynie rozprowadzamy krem. Całość mieszamy do roztarcia grudek.
- Gotowy krem studzimy, miksujemy z masłem aż będzie kremowy.
- Spód ciasteczka smarujemy jedną łyżeczką kremu, a następnie przykrywamy drugim.
- Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
- Ciasteczka dekorujemy pikiem.
Ciasteczka to świetny, orzeźwiający wypiek na lato. Warto spróbować!